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WARWICK SEWER AUTHORITY  
 

CONTRACT 91A: WARWICK WASTEWATER TREATMENT FACILITY  
LEVEE IMPROVEMENTS – PHASE III 

WARWICK, RHODE ISLAND 
PARE PROJECT 15069.00 

 
ADDENDUM NO. 2 

 
Issued: April 20, 2015 
 
The following items shall comprise Addendum No. 2 and will form part of the Bid Documents for 
CONTRACT 91A: WARWICK WASTEWATER TREATMENT FACILITY LEVEE 
IMPROVEMENTS – PHASE III as modified herein. 
 

A. SPECIFICATIONS 
 
Page 00800-5 
 
 Delete subsection 5.04.B.2.d  

 
d. Each Occurrence (Bodily Injury and  

Property Damage):    $1,000,000 
  

And replace with the following: 
 

d. Each Occurrence – Bodily Injury:  $1,000,000 
Each Occurrence – Property Damage: No Limit up to General Aggregate 

 
 

B. DRAWINGS 
 

1. None 
 
 

C. CLARIFICATIONS 
 

1. It is very likely that the Contractor will need to repair or install new erosion controls along the 
inbound side of the levee, as existing erosion controls are in various states of disrepair.  Erosion 
controls on the outbound side of the levee are old and deteriorating and will likely need 
replacement if disturbed. 
 
 

D. RESPONSES TO QUESTIONS 
 

1. Can you clarify the requirements for surveying the project prior to, during and at the completion 
of the project? 
 
A. Pre-construction surveys to document the existing conditions of the site grading and 

infrastructure are not required except when the conditions stated in Section 02250 Part 
1.05.A.1 are encountered.  However, the Contractor can complete pre-construction surveys 
on their own accord, if they wish.   
 
During and at the completion of the project the Contractor shall complete as-built surveys to 
accurately and precisely document the completed work.  Elevations of inverts of structures 
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shall be measured to within 0.01 foot.  Ground surfaces shall be surveyed to create a grade 
map with 1 foot contours with intermittent spot grades.   
 

2. There are several bushes, trees and brush growing through the riprap armor face surface.  What 
will be required with this vegetation prior to installing the additional riprap on this face?  
Tree/brush cutting and/or complete removal of the related root system? 
 
A. Prior to installing the riprap, the Contractor will be required to clear and grub all vegetation 

from the riprap, inclusive of root systems greater than 0.5 inches in diameter.  Please refer to 
Section 02110 in the specifications for additional information. 

 
3. It appears that the installation of the retaining walls will require some form of a SOE, as the 

excavation will be over 12 feet deep on the levee side of the new retaining wall.  With this 
considered, whom will be responsible for determining how much of the existing 100-year flood 
levee can be removed to facilitate the installation of the new retaining walls? 

 
A. Any lowering of the levee below elevation 28.5 will require a Construction Flood 

Contingency Plan.  Among the other requirements of this plan stated in Section 02400 Part 
1.03.C, this plan shall outline the Contractor’s schedule of operations which shall include the 
area(s) of the levee to be lowered, the duration, and the phasing of each section of the levee 
lowering. 

 
4. With regard to the costs of the QA testing, [Section 01400 Part 1.04.B] seems to indicate the 

Contractor will cover these costs and that the QA testing will occur at a frequency of about 10% 
of the QC testing. Should the Contractor also account for the cost of the testing indicated in the 
table titled “QC Testing Frequency” as the Owner as the Responsible Party for Dry Density and 
In-Place Moisture testing? 
 
A. The Contractor will be responsible for all QA/QC testing.  The only testing the Contractor 

will not be responsible for providing is on-site, in-situ density and soil moisture testing; this 
will be provided by the Owner. 

 
5. Regarding the $15M Aggregate Coverage, it was indicated to me that “Aggregate” coverage is 

the maximum amount payable under the policy. However, if the “Each Occurrence” limit is only 
$1M, as is the current requirement, the coverage available for an occurrence such as the facility 
flooding example would only be covered to $1M limit specified. Consider revision or 
clarification. 
 
A. See Part A of this addendum for changes to the insurance amounts and aggregates. 

 
6. No gates are called out with the new fencing.  Is this the intent or will gates in the fencing be 

required? 
 
A. The Contractor shall carry one 10 foot-wide, double swing gate.  The location of the 

installation will be coordinated at a later date; however, it will likely be along the crest 
somewhere between STA 19+50 and 27+00. 

 
7. Is the intent to install the new fencing on 5-foot wide crest of the levee inbound or outbound of 

the plant or in the center of the of the levee crest, as installation will be difficult due to the narrow 
width of the crest? 
 
A. The intent is for the fence to be installed along the outbound side of the levee crest. 

 
8. What is the restoration requirement for the 5-foot wide crest of the levee (loam/seed, gravel, 

stone)? 
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A. The current restoration requirements are for the crest to be loamed and seeded. 
 

9. Will sloped areas that are slated to get a loam/seed restoration require slope stabilization 
measures? 
 
A. As stated in Section 02900 Part 3.02.H.2, “Mulch all areas with a slope steeper than 20 

percent, or in areas requested by the Owner’s representative, as described and place jute 
netting or erosion control mats in strips paralleling the slope to completely cover newly 
seeded areas.  Pin mulch to ground with 6-inch long wire staples at 5-foot intervals 
immediately after seeding.” 

 
10. The addendum, Page 2, Para. D-7, Answer refers to $5 million Errors and Omissions as stated on 

00800-5.  I can’t find any reference to Errors and Omissions on 00800-5. 
 
A. Question No. 6 of Addendum No. 1 referenced an incorrect page.  Reference to “Errors and 

Omissions” is on page 00800-6. 
 
 

END OF ADDENDUM NO. 2  
 

ADDENDUM NO. 2 INCLUDES THREE (3) PAGES  
 

BIDDER SHOULD ACKNOWLEDGE RECEIPT OF ADDENDUM NO. 2 IN THE BID FORM. 
 

THE BID DUE DATE HAS NOT CHANGED AS A RESULT OF THIS ADDENDUM. 


